Γνωριμία με τη Μέλισσα

Το μέλι

  • Το μέλι είναι το τρόφιμο το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων. Το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και κατόπιν το αποθηκεύουν στις κηρήθρες μέχρι να ωριμάσει.
  • Το μέλι περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη, ανόργανα και οργανικά οξέα, ένζυμα και αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες, πολυφαινόλες, καροτενοειδή και βιοφλαβονόδη.
  • Είναι η μοναδική τροφή που παραμένει αναλλοίωτη και ταυτόχρονα αποτελεί φάρμακο για τον άνθρωπο εσαεί.
  • Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπου το μέλι από την υγρή ρευστή μορφή του αρχίζει να δημιουργεί κρυστάλλους σαν να παγώνει, και να παίρνει μια πολύ ''παχύρρευστη'' μορφή. Είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία που όλα τα ανθόμελα ακολουθούν και δεν έχει ουδέ μια σχέση με την νόθευση, που μερικοί λανθασμένα νομίζουν. Το αγνό ανεπεξέργαστο μέλι κρυσταλλώνει, διατηρώντας αναλλοίωτα τα αρώματα του, την ποιότητα του και τις βιταμίνες του σε αντίθεση με το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία.
bee_honey_bg.jpg

Γύρη

Η γύρη είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών την οποία μαζεύουν επιλεκτικά από ορισμένα λουλούδια (η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα). Κατά το μάζεμα της την ανακατεύουν με νέκταρ και τη φέρνουν στην κυψέλη σε σχήμα σφαιρικό ακανόνιστο κάνοντας  με αυτή το λεγόμενο ψωμί των μελισσών και το αποθηκεύουν μέσα στα εξάγωνα κελιά της κηρήθρας, για να ταΐζουν με αυτό τα νεογνά τους.

Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, η γύρη περιέχει αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια. Eπίσης, βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, χαρίζει ευεξία, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία του οργανισμού. Συχνά χρησιμοποιείται ως τονωτικό συμπλήρωμα, καθώς περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα. 

Ποσότητα : 35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες. 

bee_jelly_bg.jpg

Ο Βασιλικός πολτός

  • Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες.
  • Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
  • Η χημική σύσταση του βασιλικού πολτού δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως, καθώς έχει αναλυθεί το 97% των συστατικών του, αλλά παραμένει άγνωστο το 3%. Ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, κ.α.
  • Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη.

Η πρόπολη

  • Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
  • Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.
  • Η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες δράσεις της πρόπολης είναι: αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, επουλωτική, αντιπαρασιτική και αντιφλεγμονώδης δράση.
bees.jpg

Η κοινωνία των μελισσών

  • Σε γενικές γραμμές ο πληθυσμός ενός μελισσιού μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000 μέλισσες ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
  • Μια βασίλισσα ωοτοκεί κατά μέσο όρο 1.500 αυγά την ημέρα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, και μέχρι 200.000 αυγά ετησίως.
  • Η εργάτρια μέλισσα ζει το πολύ 45 ημέρες σε εποχές έντονης δραστηριότητας και έως 6 μήνες το χειμώνα.
  • Κύριο σημείο αναφοράς για τις μέλισσες όταν θέλουν να προσανατολιστούν είναι η θέση του ήλιου την οποία βρίσκουν ακόμη και σε ημέρες με ολική συννεφιά γιατί βλέπουν το υπεριώδες φως.
  • Η ετήσια κατανάλωση μελιού από ένα μελίσσι έχει υπολογιστεί περίπου σε 70 κιλά.
  • Μια μέλισσα με την ενέργεια 28 γραμμαρίων μελιού θα πετούσε τον γύρο της γης!
  • Για 1 κιλό μέλι η μέλισσα θα χρειαστεί να επισκεφτεί περίπου 2.000.000 λουλούδια και να διανύσει 89 χιλιόμετρα πτήσης!